Najlepsze pierniczki na świeci

Przepyszne, mięciutkie, a najlepiej smakują po paru dniach leżakowania.
Moje ulubione pierniczki, przepis zamieszczam dla Was
Składniki
- 1 kg miodu
- 2 kostki masła
- 1,5 – 2 kg mąki
- 3 szklanki cukru
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 4 jaja
- 2 łyżeczki mielonych goździków
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki imbiru
- Ja dodatkowo dodałam przyprawę do pierników
- Sok i skórka otarta z całej cytryny
- Smażona skórka pomarańczowa
- 2 szklanki posiekanych bakalii
- Tłuszcz do przygotowania formy
Sposób przygotowania:
Do dużego rondla wlewamy miód, gdy się lekko rozgrzeje dodajemy cukier, masło i cały czas mieszamy, podgrzewamy aż cukier się rozpuści, a składniki dokładnie się połączą. Nie dopuszczamy by masa się zagotowała. Odstawiamy do wychłodzenia.
Do chłodnej masy dodajemy jaja, rozpuszczoną sodę w 3 łyżkach letniej wody, przyprawy, sok i skórkę z cytryny. Dosypujemy przesianą przez sito mąkę (ja dodałam krupczatkę) i wyrabiamy. Gdy stanie się gładkie i jednolite dodajemy bakalie i jeszcze przez chwilę wyrabiamy, odstawiamy na godzinę. Rozwałkowujemy i wykrawamy ciasteczka. Pieczemy w temperaturze 180 stopni. Upieczone ciasteczka lukrujemy wg uznania i posypujemy kolorowym cukrowym „maczkiem”
Świetny przepis
Przepis świetny, szukałem dobrego przepisu aby zrobić niespodziankę dzieciakom. Moje pociechy kochają świąteczne pierniki babci ale ostatnio miały ochotę poza świętami :)