Najlepsze pierniczki na świeci

Portret użytkownika Ela
Opublikowany w kategorii:

Przepyszne, mięciutkie, a najlepiej smakują po paru dniach leżakowania.

 Moje ulubione pierniczki, przepis zamieszczam dla Was

 

Składniki

  • 1 kg miodu
  • 2 kostki masła
  • 1,5 – 2 kg mąki
  • 3 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 4 jaja
  • 2 łyżeczki mielonych goździków
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki imbiru
  • Ja dodatkowo dodałam przyprawę do pierników
  • Sok i skórka otarta z całej cytryny
  • Smażona skórka pomarańczowa
  • 2 szklanki posiekanych bakalii
  • Tłuszcz do przygotowania formy
  •  

Sposób przygotowania:

Do dużego rondla wlewamy miód, gdy się lekko rozgrzeje dodajemy cukier, masło i cały czas mieszamy, podgrzewamy aż cukier się rozpuści, a składniki dokładnie się połączą. Nie dopuszczamy by masa się zagotowała. Odstawiamy do wychłodzenia.

Do chłodnej masy dodajemy jaja, rozpuszczoną sodę w 3 łyżkach letniej wody, przyprawy, sok i skórkę z cytryny. Dosypujemy przesianą przez sito mąkę (ja dodałam krupczatkę) i wyrabiamy. Gdy stanie się gładkie i jednolite dodajemy bakalie i jeszcze przez chwilę wyrabiamy, odstawiamy na godzinę. Rozwałkowujemy i wykrawamy ciasteczka. Pieczemy w temperaturze 180 stopni. Upieczone ciasteczka lukrujemy wg uznania i posypujemy kolorowym cukrowym „maczkiem”

 

Portret użytkownika Paweł

Świetny przepis

Przepis świetny, szukałem dobrego przepisu aby zrobić niespodziankę dzieciakom. Moje pociechy kochają świąteczne pierniki babci ale ostatnio miały ochotę poza świętami :)