Odporność znad morza

Opublikowany w kategorii:

Problem niedoboru jodu uważany jest przez WHO za jeden z najważniejszych problemów zdrowotnych dotyczących naszej planety. Około 35% ludzi na Ziemi ma niedobory jodu. Spożycie jodu w Polsce wciąż jest niewystarczające. A spożycie jest dwukrotnie niższe niż wynosi zapotrzebowanie. Z niedoborami jodu wiążą się różne dolegliwości np. nadciiśnienie, apatia, zmęczenie, spadek odporności, senność. Jod odgrywa ważną rolę w wytwarzaniu hormonów tarczycy, uczestniczy w regulacji metabolizmu - jego deficyt odbija się na gorszej pracy serca, mózgu i układu nerwowego.
Wg WHO niedobory jodu moga prowadzić do niższej inteligencji u dzieci. Badania wykazały, że poziom inteligencji u osób dotkniętych niedoborami tego pierwiastka oże byc niższy nawet o 13,5 punkta.
Zalecana dzienna ilośc jodu dla dorosłych wynosi 150mikrogramów, u dzieci w zależności od wieku waha się od 50 do 120 mikrogramów. Kobiety w ciąży i matki karmąc powinny spożywać dawkę 200 mikrogramów, co jest niezbędne dla prawidłowego rozwoju płodu.
Jod występuje w rybach morskich, warzywach, nabiale. Spożycie tych produktów nie zaspokaja jednak zapotrzebowania na jod, dlatego zaleca się między innymi uzupełnićniedobory tego pierwiastka suplemntami diety.
Ostatnie odpowiedzi
2 lata 36 tygodni temu
2 lata 45 tygodni temu
3 lata 1 tydzień temu
3 lata 9 tygodni temu
3 lata 9 tygodni temu
3 lata 48 tygodni temu
4 lata 1 dzień temu
4 lata 5 tygodni temu
4 lata 40 tygodni temu
4 lata 40 tygodni temu