Jedzmy orzechy na zdrowie

Portret użytkownika Ela

 

 
Zdrowe, smaczne i nie tylko......
 
Orzechy są doskonałym źródłem białka oraz witaminy E, tiaminy, niacyny, ryboflawiny, magnezu, cynku, miedzi i selenu. Nasonadyni i slonecznika zawierają również potas i fosfor. Warto wiedzieć, że wszystkie nasiona i orzechy obfitują w błonnik. Ponadto orzechy zawieraja specyficzne białka bogate w argininę - aminokwas mający znaczenie w profilktce chorób serca. Arginina jest składnikiem enzymu wspomagającego  proces rozszerzenia  naczyń krwionośnych, w wyniku którego krew swobodniej  przepływa. Orzechy włoskie, migdały, orzechy laskowe to bogate źródło argininy.
Jednak pamiętajmy, że w spożyciu orzechów należy zachować umiar ponieważ sa bardzo kaloryczne.
Rozpoczynając każdy posiłek od zjedzenia kilku orzechów, powoduje szybsze uczucie sytości, w związku z czym mniej jemy.
Innym argumentem przemawiającym na korzyść orzechów jest ich działanie obniżające poziom cholesterolu LDL i podwyższający HDL. W badaniach stwierdzono korzystny wpływ na stan serca i tętnic
 
 
Orzechy włoskie zawierają w 100 g
474 mg potsu
87 mg wapnia
332 mg fosforu
99 mg magnezu
1,8 mg żelaza
2,72 mg cynku
3,60 mg manganu
9,0 uq jodu
8 uq witaminy A
40 uq beta-karotenu
2,60 witaminy E
66 uq folioanów
5,8 mg witaminy C
0,73 witaminy B6