Dobra żywność

Portret użytkownika Ela

 

Dobra żywność
W naszym całym życiu odżywianie ma bardzo istotne znaczenie dla naszego zdrowia i dobrego samopoczucia. Wiele ludzi jednak nie zwraca na to większej uwagi. Wrzucają do siebie, co popadnie byle szybko zaspokoić głód. Jednak konsekwencje takich zachowań mogą okazać się w przyszłości zgubne dla naszego zdrowia.
Może warto jednak sięgać po te dobre rodzaje żywności?
A dlaczego?
 
Dobre rodzaje żywności powodują:
Podniesienie sprawności umysłowej
Poprawę nastroju
Redukcję stresu
Poprawę witalności
Poprawę stanu serca
 
W chorobach serca właściwe odżywianie odgrywa decydującą rolę. Zdrowa dieta: dostarcza do krwi substancje chemiczne, które odblokowują arterie, obniżają poziom cholesterolu, wytwarzają związki   rozpuszczające zakrzepy w naczyniach krwionośnych i pobudzają wydzielanie hormonów uelastyczniających ścianki tętnic, co zmniejsza ciśnienie krwi.
Pomaga w walce z rakiem dzięki uwalnianiu czynników spowalniających lub powstrzymujących nadmierny rozrost komórek
Pomaga w walce ze starzeniem  i spowalnia naturalne zwyrodnienie ciała
Pomaga uporać się z przeziębieniem i grypą oraz stymulować organizm do wytwarzania większej liczby komórek zwalczających infekcje
Może zapobiegać bólom głowy i atakom astmy
Powoduje wytwarzanie substancji łagodzących ból i zmniejszających obrzęk przy zapaleniu stwów
Pomaga zwalczać bakterie i wirusy
Nadaje skórze, włosom i paznokciom zdrowy wygląd.
Dobre produkty żywnościowe:
A teraz zastanówmy się, co to jest ta dobra żywność….
Surowa żywność, czyli produkty, które nie były w żaden sposób przetwarzane. Zaliczamy do nich surowe warzywa, owoce, kiełki.
Dobre węglowodany
Czyli bez dodatku rafinowanego cukru np. owoce, pieczywo z pełnego ziarna, ziarno zbóż, ryż brązowy, makarony razowe
Żywność organiczna, czyli żywność wolna od chemikaliów, nawozów sztucznych i pestycydów.
Dobre białka to białka, które bardzo szybko rozkładają się w naszym przewodzie pokarmowym, np. nasiona roślin strączkowych, komosa ryżowa.
 
Dobre tłuszcze.
Obecnie tłuszcze cieszą się fatalną reputacją, ale warto zaznaczyć, że istnieją tłuszcze, które odgrywają w naszym organizmie ogromną rolę (takie cenne tłuszcze są w orzechach, nasionach, awokado).
Żywność nieprzetworzona
Czyli produkty w naturalnym stanie, takie jak stworzyła je natura
 
 
 
Literatura: "Jesteś tym co jesz" G. McKeith
Portret użytkownika Gość

Zaufaj swojemu organizmowi i

Zaufaj swojemu organizmowi i jedz to co lubisz !!! Wzmożony apetyt na poszczególne produkty może oznaczać pewne niedobory składników odżywczych. Zapraszam do lektury :) http://www.zaradni.pl/porada/9619,jak_odczytywac_zywnosciowe_zachcianki