Dieta wzmacniająca odporność

Opublikowany w kategorii:

Natomiast korzystny wpływ na nasze zdrowie mają kwasy tłuszczowe zawarte w olejach tłoczinych na zimno. Optymalna dieta dla utrzymania sprawności układu odpornościowego powinna obejmować odpowiednio dobraną zaartość białka, tłuszcze roślinne uzyskiwane
z orzechów i nasion oraz dużo świerzych owoców i warzyw bogatych w składniki mineralne
i witaminy. Podczas infekcji wirusowej najlepiej unikać mięsa, nabiału, jajek, słodyczy.
z orzechów i nasion oraz dużo świerzych owoców i warzyw bogatych w składniki mineralne
i witaminy. Podczas infekcji wirusowej najlepiej unikać mięsa, nabiału, jajek, słodyczy.
Zaleca się sporzywanie warzyw zwłaszcza buraków, marchwi, ziemniaków, fasoli, pomidorów, kiełków fasoli. Kozystne działanie mają owoce tj. pomarańcze, jabłka, kiwi, zmielone nasiona soczewicy, brązowy ryż, ryby. Należy unikać smażenia, gdyż wyzwala tworzenie wolnych rodników.
Do preparatów, które warto przyjmować w większych ilościach aby zwalczyć infekcje, należą przeciwutleniacze, w tym witamina C. Antyutleniacze np. witaminy C, A, E, cynk oraz selen neutralizują wolne rodniki , które osłabiają nasz organizm. Poza tym witamina A chroni nas przed wniknięciem wirusów.
Witamina A i beta karoten mają silne działanie przeciwutleniające.
Witamina E wzmacnia funkcje limfocytów B i T, właściwości te wzrastają, kiedy podajemy ją razem z selenem.
Selen, żelazo, miedź i cynk działają korzystnie na układ odpornościowy. Cynk jest niezbędny do produkcji komórek
i prawidłowego funkcjonowania limfocytów B i T.
i prawidłowego funkcjonowania limfocytów B i T.
Literatura:
Holford P. Smak zdrowia
Ostatnie odpowiedzi
3 lata 46 tygodni temu
4 lata 2 tygodnie temu
4 lata 10 tygodni temu
4 lata 18 tygodni temu
4 lata 18 tygodni temu
5 lat 5 tygodni temu
5 lat 9 tygodni temu
5 lat 14 tygodni temu
5 lat 49 tygodni temu
5 lat 49 tygodni temu