Dieta w leczeniu nowotworów

Portret użytkownika Ela
Opublikowany w kategorii:

 

W diecie tej ograniczamy, lub eliminujemy spożycie soli.

Eliminujemy alkohol, gdyż zwiększa ryzyko raka wątroby, trzustki, języka, krtani, przełyku

Czynnikiem kancerogennym może również być cukier i słodycze, ponieważ zwiększają fermentację  beztlenową w jelitach. Ponadto cukier niszczy witaminę B

Unikamy azotanów i azotynów. Dobrze jest pozyskiwać warzywa i owoce ze znanego pochodzenia. Azotyny i azotany używane są do konserwacji serów i wędlin.

 

Unikamy potraw wędzonych i grillowanych, ponieważ są źródłem mutagennych wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych.

Unikamy orzechów arachidowych ze względu na występowanie w nich rakotwórczych pleśni.

Ograniczamy spożycie tłustych pokarmów

Rezygnujemy z potraw wędzonych, peklowanych, smażonych w dużej ilości tłuszczu

Spożywamy dużo warzyw i owoców

Pijemy soki owocowe i warzywne, przetwory mleczne tj. kefir, jogurt

Spożywamy również ryby, bogate w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe.

W profilaktyce chorób nowotworowych , a szczególnie w rodzinach dotkniętych tym schorzeniem, należy nie dopuszczać do otyłości, a jeżeli już jest, to starać się skutecznie pozbyć kilogramy.

W diecie zalecanej chorym  w co najmniej pięciu posiłkach w ciągu dnia powinny znaleźć się warzywa i owoce w postaci surowej, jak i w postaci różnych potraw z nich przygotowanych.

Każdy z tych posiłków powinien zawierać: 100-115 gotowych lub surowych warzyw i owoców, lub gotowanych na parze, 70-85 g zielonych warzyw liściastych i około 150-170 cm3 soków z owoców i warzyw.

Czy przeciwutleniacze zapobiegają rakowi?

Jadłospis bogaty w przeciwutleniacze, szczególnie selen oraz witaminy A, C i E, ma znaczenie w zapobieganiu nowotworów. Składniki te występują w owocach i warzywach, dlatego powinny stanowić nieodłączną część naszej diety.

Warzywa, owoce i soki są istotnym składnikiem diety zarówno w profilaktyce, jak i leczeniu choroby nowotworowej.

Przeciwutleniaczom przypisuje się dużą rolę we wzmacnianiu naturalnej odporności organizmu, co obniża ryzyko zachorowania.

Postaraj się włączyć do jadłospisu:

Witaminę C (brokuły, brukselka, cebula, koperek, pietruszka, owoce cytrusowe, szpinak, truskawki, pomidory)

Beta karoten (morele, marchew, mango, papaja, brzoskwinie, szpinak, dynia)

Witamina E (jagody, orzechy, migdały, oliwki i oliwa, papaja, słonecznik)

Selen (orzechy brazylijskie, dorsz, halibut, jagnięcina, łosoś, tuńczyk, pierś  z indyka).

Rozsądna dieta, dbanie o właściwą masę ciała i aktywność fizyczna mogą zmniejszyć ryzyko zachorowania na nowotwory.

Pamiętajmy, że wybierając pokarmy bogate w błonnik zmniejszamy zachorowanie na raka jelita grubego. Błonnik reguluje perystaltykę, działa jak „szczoteczka”, usuwa wszystkie balastowe substancje z jelita.

Czy wiesz, że przed rakiem sutka chronią warzywa zielone, pomidory, fasola, soja, żółto zabarwione owoce, otręby pszenne, ryby i tran?

Ochronne działanie przed rakiem jelita grubego wykazują warzywa kapustne, marchew, otręby pszenne i przetwory z pełnego ziarna zbóż, chude produkty mleczne, owoce  warzywa.

Z kolei przed zachorowaniem na raka żołądka chronią owoce, kapusta, sałata, pomidory, seler, kabaczek, ziarno soi.

W diecie osób chorych na nowotwory płuc ważna jest ilość zjadanej marchwi, zielonych warzyw liściastych, kapustnych, pomidorów,  dyni i różnych owoców.

W diecie chorych na raka trzustki zalecane są duże ilości  owoców cytrusowych i innych, zielone warzywa liściaste, pomidory, fasola.

Literatura:

Biernat.J "Żywienie, żywność, a zdrowie".Wrocław 2001