Dieta przy zaparciach

Portret użytkownika Ela
Opublikowany w kategorii:

 

 
Każdy człowiek, który chce być sprawny fizycznie, aktywny, atrakcyjny, szybko myślący musi regularnie dostarczać do organizmu pożywienie. Po zakończeniu procesu trawienia wydalanie niestrawionych resztek pokarmu odbywa się przez jelita. Należy wiedzieć, że jelita będą pracowały optymalnie wtedy, gdy będziemy jeść i pić odpowiednie produkty spożywcze w odpowiednich ilościach.
Jedną z przyczyn zaparć jest nieprawidłowa dieta i tym się dzisiaj zajmiemy.
Im wyższy stopień cywilizacji społeczeństwa, tym mniej bogatoresztkowa jest dieta. Kalorii przybywa w pożywieniu, a spada ilość błonnika, który jak wszyscy wiedzą jest niezbędny do prawidłowej perystaltyki jelit.
Najczęściej zaparcia wynikają ze spożycia zbyt dużej ilości cukru (słodycze, ciastka itp.), artykułów spożywczych zawierających dużo białej mąki. Powodują one odkładanie się tłuszczu i rozleniwiają jelita.
W zaparciach bardzo ważne jest aby spożywać produkty bogate w błonnik. Najwięcej błonnika zawierają otręby pszenne, siemię lniane, suszone śliwki.
 
 
 
Artykuły spożywcze z dużą ilością błonnika to produkty zbożowe, warzywa i owoce. Niemieckie Towarzystwo Prawidłowego Żywienia oraz Stowarzyszenie Wspierania Zdrowego Odżywiania i Dietetyki, zalecają aby spożywać dziennie 30-45g błonnika.
Należy również pamiętać aby dziennie wypijać 2 l płynów. Jeśli spożycie błonnika jest zwiększone wówczas 2,5 l dziennie. Nie zaleca się natomiast pica słodkich napojów typu coca-cola, lemoniad oraz zbyt mocnej kawy i herbaty w ilościach więcej niż 4 filiżanki.
Pobudzająco na trawienie wpływają produkty z kwaśnego mleka, szczególnie te, które zawierają bakterie kwasu mlekowego, a ponadto soki z kiszonych warzyw, kwas chlebowy lub sok śliwkowy.
Stowarzyszenie Wspierania Zdrowego Żywienia i Dietetyki opracowali specjalny przepis na Muesli witalizujące i aktywujące jelita. Składniki należy dokładnie ze sobą zmieszać i przechowywać w lodówce w zamkniętym pojemniku. Przepis wystarczy na 10 porcji, każda po 75g
Jedną porcję Muesli należy wymieszać z 150 g probiotycznego jogurtu naturalnego, ½ szklanki świeżo wyciśniętego soku owocowego, kawałkami jabłka i cząstkami mandarynki, można dodać do smaku odrobinę cynamonu, odrobinę soku z cytryny, miodu.
Skład Muesli:
200 g płatków owsianych
50g otrębów owsianych
100 g całych nasion lnu
100 g laktozy
75 g orzechów nerkowca siekanych
50 g migdałów
25 g suszonego prażonego sezamu
50 g rodzynek
50 g siekanych moreli suszonych 
 
 
Przykładowe I śniadanie przy zaparciach
50 g ziaren pszenicy, sok z cytryny, łyżeczka miodu, kwaśne jabłko, śliwka suszona, łyżka siemienia lnianego, łyżka otrębów owsianych, 150 g kefiru, cynamon.
Ziarna pszenicy namoczyć, skropić sokiem z cytryny, dodać miód  i przez noc trzymać w lodówce pod przykryciem. Jabłko zetrzeć, pokropić również sokiem z cytryny, śliwkę pokroić. Wymieszać wszystkie składniki, przyprawić cynamonem.
 
Polecam nowo powstałego bloga o różnej tematyce
 
 
Literatura:
S.D. Müller. Właściwe i smaczne żywienie przy zaparciach.
 
Portret użytkownika Marlena

Ja pamiętam, że miałam z tym

Ja pamiętam, że miałam z tym spore problemy podczas ciąży. Tak jak napisałaś pomocne okazały się otręby.

Portret użytkownika Krzysztof

Zaparcia

Zaparcia to temat rzeka,ogromny wpływ na tą dolegliwość ma odpowiednia dieta.W tym wpisie poruszany jest temat błonnika i bardzo dobrze bo w Polsce spożywamy go max 15 gr na dobę to stanowczo za mało.Szukamy póżniej pomocy w lekach,które stosowane przez dłuższy czas więcej robią szkody niż pożytku.Dobrym sposobem na zaparcia jest wypicie wody w której moczymy przez noc 5-10 suszonych śliwek.Polecam

Portret użytkownika Piotr

W ramach uzupełnienia...

Smaczny przepis na musli. Robie bardzo podobnie, ale nie zwracam większej uwagi na proporcje - po prostu kupuje 3 różne rodzaje musli, co dzień rano wsypuje po garści z każdego i zalewam maślanką :) Ale przed tym na czczo wypijam szklankę wody lub świeżego soku z garścią nasion ostropestu, który oprócz zawartości sylimaryny wspierającej funkcję wątroby, jako ziarno posiada także błonnik. Dzięki temu wypróżniam się co dziennie bez obstrukcji.
Należy dodać, że zwiększenie błonnika w diecie musi być stopniowe inaczej grożą wzdęcia i bóle brzucha.
Podaje adres do artykułu, który kompleksowo opisuje działania "antyzaparciowe" - mam nadzieje, że Pani Ela go nie usunie ;)
http://www.leczeniepro.pl/2009/08/zaparcia.html
Pozdrawiam
Piotr