Dieta Montigniaca

W diecie tej zasadnicze znaczenie ma Indeks glikemiczny pokarmów. Podstawą diety jest spożywanie pokarmów, które nie powodują nadmiernego wzrostu stężenia glukozy we krwi, a tym samym gwałtownego wyrzutu insuliny. Wysoki poziom insuliny sprzyja powstawaniu nadwagi, cukrzycy, otyłości.
Zasada odżywiania w zgodzie z IG jest prosta: unikaj produktów, które zawierają dużo cukru i skrobi, a zachowasz smukłą sylwetkę.
Dieta nie wymaga liczenia kalorii. Całodzienna racja pokarmowa jest rozkładana na trzy główne posiłki : 2 węglanowo-białkowe i jeden tłuszczowo białkowy. Posiłki węglanowo-białkowe zawierają węglowodany o IG do 50, bez tłuszczów nasyconych. Posiłki tłuszczowo-białkowe mogą zawierać węglowodany o IG do 35. Reżim diety zakłada, że po posiłku bogatowęglowodanowym należy robić 3 godziny przerwy, a po bogatotłuszczowym cztery godziny. Poza trzema głównymi posiłkami należy spożywać warzywa i owoce przynajmniej na pół godziny przed posiłkiem głównym, oraz minimum 2 litry wody na dzień.
W diecie są 2 etapy. I zakłada spożycie produktów mających IG 35 (ma to służyć redukcji masy ciała).
Po siągnięciu prawidłowej masy ciała można do jadłospisu włączyć produkty o IG do 50.
Zalety i wady diety
Jest to dieta zgodna z zasadami prawidłowego odżywiania. Dieta pozwala schudnąć bez uczucia i zakłócenia równowagi w bilansie składników odżywczych, w tym witamin i mikroelementów.
Stosowanie diety Montigniaca wymaga dobrej znajomości indeksu glikemicznego i składu recepturowego produktów.
chociaż nie ma potrzeby kontrolowania ilości przyjmowanych kalorii, musimy śledzić tabelę przedstawiającą indeks glikemiczny poszczególnych składników naszych posiłków. Dieta więc nadaje się dla osób zdyscyplinowanych.
Ostatnie odpowiedzi
4 lata 1 tydzień temu
4 lata 10 tygodni temu
4 lata 18 tygodni temu
4 lata 26 tygodni temu
4 lata 26 tygodni temu
5 lat 12 tygodni temu
5 lat 16 tygodni temu
5 lat 22 tygodnie temu
6 lat 5 tygodni temu
6 lat 5 tygodni temu