Dieta antystresowa

Portret użytkownika Ela
Opublikowany w kategorii:

Związki, w których skład wchodzi szybko uwalniający się cukier, wprowadzają ciało w stan stresu, stymulując uwalnianie kortyzonu, dlatego należy unikać jedzenia białego pieczywa, cukru, słodyczy, płatków śniadaniowych z dodatkoiem cukru oraz innych produktów, które zawoierają cukier.  Węglowodany wolno uwalniające cukier  równomiernie dostarczają energii. Najlepsze dla organizmu mają węglowodany zawarte w owocach, produktach pełnoziarnistych, fasoli, soczewicy, owocach, ziarnach. Niedawno przeprowadzone badania wykazały, że wbrew klasycznym zasadom łączenia pokarmów spożywanie węglowodanów z białkiem  wspiera pracę nadnerczy przez zmniejszenie pobudzania kortyzolu. Jeśli jesteś zestresowany jedz owoce z orzechami lub brązowy ryż z rybą. Orzechy, ziarna fasola i soczewica zawierają zarówno węglowodany, jak i białko, dlatego mają działąnie antystresowe.
 

Składniki pełne energii

 
Składnikami energotwórczymi są witamina B6 i cynk, które wspierają działanie insuliny, witaminy PP i chrom, będące częścią czynnika tolerancji glukozy, jak również witaminy B1, B2, PP, B5, koenzym Q, witamina C, żelazo, miedź, magnez konieczne do wewnątrzkomórkowej przemiany glukozy w energię. Witamina B12 jest potrzebna do produkcji adrenaliny, a kwas pantotenowy  do tworzenia innego rodzaju hormonów  nadnerczy, zwanych glikokortykosteroidami.
Przewodnictwo nerwowo-mięśniowe - końcowy rezultat przemian składników odżywczych  w energię  również wymaga większych ilości witaminy B5, choliny oraz pierwiastków wapnia i magnezu. Cholina jest równiez potrzebna do produkcji hormonów stresu. W skład hormonów stresu i neuroprzekażników wchodzą również aminokwasy.
Aby zapewnić sobie najwięcej energii i ochronić organizm przed stresem, należy uzupełni niedobory witamin.