Cholesterol pod kontrolą

Opublikowany w kategorii:
Tłuszcze zwierzęce zawierają najwięcej kwasów tłuszczowych nasyconych. Należy wiedzieć, że istnieje ścisły związek między spożyciem nasyconych kwasów tłuszczowych, cholesterolu, węglowodanów rafinowanych a występowaniem choroby niedokrwiennej serca.
Odkładanie sie złogów cholesterolu doprowadza do zwężenia tętnic wieńcowych, które nie dostarczają do serca odpowiedniej ilości krwi i tlenu. Niedobór utlenowanej krwi wywołuje ból w klatce piersiowej. Jeśli w tętnicy powstanie zakrzep i dojdzie do zablokowania przepływu krwi może spowodować to zawal serca.
Mimo, że cholesterol wydaje się być szkodliwy dla naszego organizmu, to jednak pełni on w naszym organizmie bardzo wiele ważnych funkcji. Jest prekursorem wielu składników sterydowych, kwasów żółciowych, hormonów sterydowych kory nadnerczy i hormonów gruczołów płciowych oraz witaminy D3.
Cholesterol wytwarzany jest w organizmie, ale około 40% tego składnika dostarczamy do organizmu z pożywieniem. Dlatego liczmy się z tym, że jeśli będziemy spożywać często i w dużych ilościach pokarmy o dużej zawartości cholesterolu to zafundujemy sobie rozwój miażdżycy i chorobę niedokrwienną serca.
Granice normy spożycia cholesterolu
Idealny poziom cholesterolu nie powinien przekraczać 100 mg / dl,
Cholesterol LDL (zły) powinien wynosić poniżej 130, a HDL (dobry) - powyżej 50
Miejmy również na uwadze poziom trójglicerydów, które są również niebezpieczne jak cholesterol, a raczej jego nadmiar. Szczególnie niebezpieczne są wszystkie pokarmy, które w składzie zawierają
jednocześnie mleko, jaja i cukier (naleśniki, placki, ciasta, lody itp.), wszelkie tłuszcze zwierzęce
(smalec, łój, masło krowie), pokarmy mięsne (parówki, kiełbasy, kotlety, szynki itp.), jaja, mleko i
wszystkie jego przetwory (sery, twarogi, jogurty), słodycze, kawa z kofeina i bez kofeinowa,
wszelkie smażone potrawy, tłuszcze i oleje rafinowane, margaryny, kruche ciastka, prażone
orzechy i prażone ziarna.
Do grupy pokarmów, które nie wpływają na podwyższenie cholesterolu i tri glicerydów należą pokarmy szczególne pochodzenia roślinnego (owoce, warzywa, zboża, kasze, rośliny strączkowe, orzechy i nieprażone nasiona).
Trzy najważniejsze spośród nich to: owies, czosnek i olej z oliwek tłoczony na zimno (Extra Vergine).
Na śniadanie poleciłabym gotować sobie płatki owsiane ale tylko na wodzie, a przed spożyciem do takiej cieplej owsianki można dodać mleko owsiane lub sojowe w proszku, 1 utarte jabłko, gruszkę, parę orzechów włoskich (można sobie zmiksować). Należy również spożywać: jabłka, rośliny strączkowe (fasola, soja, soczewice, cieciorka, groch), owoce cytrusowe, słonecznik , sezam, orzechy, kminek, czarnuszka, marchew, seler, olej lniany tłoczony na zimno, zarodki pszenne, mleko owsiane, kasza jaglana. Istotne jest, aby w miarę często spożywać gęste zupy z soczewicy lub fasoli, ale bez dodatku tłuszczu czy śmietany, ewentualnie z tłuszczów można dodać oliwę z oliwek.
Zaleca się również dodatkowo wprowadzić do diety takie suplementy jak:
Czosnek w kapsułkach (szczególnie dla osób, które nie lubią surowego), lecytynę, olej z wiesiołka, magnez, witaminę E. Oczywiście nie trzeba wszystkich na raz stosować, wystarczy wybrać sobie dwa czy trzy suplementy i co jakiś czas wymienić na inne.
Warto wiedzieć jakie produkty zawierają najwięcej cholesterolu, aby nie przekroczyć dziennego zapotrzebowania.
Zawartość cholesterolu (mg) w 100 g produktu
- Mózg barani gotowany – 2200
- Nerki baranie- 610
- Nerki wieprzowe -700
- Nerki wołowe – 690
- Serce wołowe i cielęce – 150
- Wątroba cielęca- 370
- Wątroba barania – 290
- Wątroba wołowa – 270
- Żółtko jaja (w jednym jajku ok. 300 mg) – 1790
- Mózg cielęcy i barani – 3100
- Mięso wieprzowe – 110
- Masło śmietanowe – 220
- Kurczaki – 160
- Kurczęta surowe – 110
- Indyki pieczone – 100
- Bekon surowy – 57
- Smalec – 92
- Łój wołowy - 109
Ostatnie odpowiedzi
2 lata 24 tygodnie temu
2 lata 32 tygodnie temu
2 lata 41 tygodni temu
2 lata 49 tygodni temu
2 lata 49 tygodni temu
3 lata 35 tygodni temu
3 lata 39 tygodni temu
3 lata 44 tygodnie temu
4 lata 27 tygodni temu
4 lata 28 tygodni temu