Chlorella

Portret użytkownika Ela
Opublikowany w kategorii:

 
Chlorella jest kolejną dobrze znaną algą o wysokiej wartości odżywczej porównywalnej ze spiruliną, choć zawiera trochę mniej białka, odrobinę beta-karotenu i ponad dwa razy więcej kwasu nukleinowego i chlorofilu. Cechą ścian komórkowych chlorelli jest to, że wiążą metale ciężkie i pestycydy oraz czynniki rakotwórcze typu PCBs jak również w bezpieczny sposób usuwają je z organizmu. Ściany komórkowe chlorelli zawierają pewną podstrukturę, która zawiera złożone polisacharydy, które pobudzają produkcje interferonu i innych przeciwnowotworowych i stymulujących odporność substancji. Wielu ludzi spożywa chlorellę dla szczególnego składnika odżywczego tzw. „czynnik wzrostu chlorelli” związany ze specyficzną naturą zawartego w chlorelli kwasu nukleinowego. Kwas nukleinowy w ludzkim ciele (RNA/DNA) jest odpowiedzialny za kierowanie odnową, wzrostem i naprawą komórek. . A jak wiadomo, im zdrowsze są nasze komórki, tym dłużej czujemy się młodo i w pełni sił, mamy lepszą pamięć i odpowiednio pracujący układ odpornościowy.
 
 Ilość kwasu nukleinowego zmniejsza się z wiekiem: w istocie jego niedobór wpływa na przedwczesne starzenie i osłabioną odporność. Niszczą go również brak ćwiczeń, stres, zanieczyszczenie środowiska, nieprawidłowa dieta.
 
 Chlorella posiada prawdziwe jądro, jest dlatego bardziej rozwiniętym organizmem niż inne zielone mikroalgi, a jej RNA/DNA charakteryzuje się wyższą jakością.
Zasadniczo chlorelli używa się do podobnych celów co spiruliny, chociaż istnieją znaczące różnice w ich zastosowaniu. Z pośród wszystkich mikroalg chlorella najmniej wychładza , a najbardziej tonizuje i najłagodniej oczyszcza. Jest najbezpieczniejsza w użyciu w przypadkach wszelkich niedoborów. Dzięki CGF  (czynnik wzrostu chlorelli) pobudza prawidłowy wzrost, ale nie stymuluje rozwoju procesów chorobowych np. narastania guzów. Chlorella jest zalecana przy wszelkich dolegliwościach wymagających działania oczyszczającego, odnawiającego i przeciwzapalnego, jakie zapewnia chlorofil. Pobudzające układ odpornościowy działanie CGF i przeciwwirusowy wpływ chlorofilu pomagają w leczeniu następujących zaburzeń związanych z obecnością wirusów i grzybów, które okradają organizm z energii:  wzrost drożdży, utrata odporności na skutek przewlekłego zmęczenia i AIDS. Chlorella wykazuje dobroczynne działanie w przypadku zaburzeń poziomu cukru we krwi, hipoglikemii, depresji maniakalnej, ponieważ większość zawartego w niej białka, podobnie jak w spirulinie, jest już wstępnie przetrawiona i bezpośrednio reguluje wahania zawartości cukru we krwi. 
Chlorella zawiera więcej kwasów tłuszczowych niż spirulina czy sinica. Około 20% z nich to oczyszczające naczynia krwionośne kwasy omega 3 i kwas linolenowy. Być może dlatego uważa się, że glon ten skutecznie obniża poziom cholesterolu i chroni przed arteriosklerozą. W dostępnej na rynku chlorelli ponad 23% wartości kalorycznej pochodzi z tłuszczów, dlatego też algi tej nie stosuje się raczej do leczenia otyłości.
Inne właściwości chlorelli:
 
wzmacnia system immunologiczny 
przyspiesza gojenie się ran, urazów i owrzodzeń 
działa alkalizująco na organizm
normalizuje trawienie  jelit
stymuluje wzrost i naprawy tkanek opóźniających starzenie 
chroni nas przed promieniowaniem
Chlorella zawiera wszystkie osiem niezbędnych aminokwasów, składników białka, dlatego może być   idealnym dodatkiem po treningu, który wspiera i przyspiesza czas regeneracji mięśni.
Zawiera ona imponujące ilości witaminy C, beta-karoten (prowitamina A), Bl, B2, .B6, B12, niacynę, kwas pantotenowy, kwas foliowy, biotynę, cholinę, inozytol, PABA, witaminę E i witaminę K oraz minerały tj. fosfor, potas, magnez, siarkę, wapń, żelazo, mangan, miedź, cynk, jod i kobalt. Jest także źródłem kwasu liponowego.
Chlorella ma bardzo istotny wpływ jeśli chodzi o jelita. Stymuluje wzrost  przyjaznych bakterii, przewodu pokarmowego, zapobiega zaparciom.
Chlorella jest bogata w witaminę B12, która nie jest łatwo dostępna w diecie
Jest to szczególnie dobra wiadomość dla  wegetarian (weganie), którzy często mają  niedobory witaminy. Ponadto, B12 współpracuje z  Kwasem foliowym w utrzymaniu zdrowych komórek, a odpowiednie ilości tych składników odżywczych, wpływają na nasze dobre samopoczucie.
 
 
 
 
Literatura:
Odżywianie dla zdrowia P. Pitchford